Paprastas, nepaprasto torto kepimas

postas tortas

Kažkokia mistika tvyro tų šeimininkių galvose, kurios nėra bandžiusios iškepti torto, kad tai padaryti yra baisiai sunku. NE TAIP NĖRA! 

Dabar turėtų įsižeisti koks nors vyras, kad neminiu jų. O jeigu bučiau Valinskas, tai lygių galimybių kontrolė pradėtų tyrimą dėl šio mano sakinio. CHA! Aš esu Monika ir esu niekas ir galiu rašyt šitą sakinį kaip noriu. Ir galiu parašyti, kad pažįstų vaikinų, kurie kepa bent jau pyragus.

Tai grįžkim prie temos, o tai yra torto kepimas. Ir tai yra labai paprastas reikalas. Esu iškepus virš šimto. Buvo visko. Ir gražių ir negražių, ir nevisai pavykusių (dažniausiai tai morengas, arba sušokęs gabalais kremas, tarkim dėl perplaktos grietinėlės, arba per lėtai maišant ant garų puodo tapęs kiaušinienę). Prisimenu tris tokias istorijas, kada kažkas atsitiko ir nepavyko.

Pirmoji , kai tortą žiemą išnešiau nakčiai į balkoną, nes šaldytuve nebuvo vietos. Galvojau – gerai šalta, neprisigers kvapų ir pan. Vieni pliusai. Pamiršau pagalvoti apie tai, kad naktis buvo apie -15. Tai tas vargšas tortas per naktį paliko ledų tortu, o kai pradėjo atšilinėti, tai viskas subliūško, ištižo, nu žodžiu ten želatinos reakcija tam šalčiui buvo kardinaliai neigiama. Iš torto liko tižena.

Dar viena nesąmonė buvo puošiant. Man kas nors vis parveža įvairių pabarstukų tortams iš užsienio. Lietuvoje iki šiol buvo skurdokas pasirinkimas. Dabar jau yra kelios parduotuvėlės, kur rasite ko tik norite. Aj, tiesa, kainuoja aišku daug ir dar biški. Tai va ten iš UK tarkim po svarą, iš USA po doleriuką, o čia po 4-5 euriukus. Tai va turėjau kažkokių juodų, tamsių ir pagalvojau, kad reik pabandyti paberti ant balto kremo. Aha tai viskas pradėjo tirpti ir šiaip negražiai atrodė, tai dar bandžiau „taisyti“ padėtį užpildama oranžinių. Nu ir gavos vemalas. Rimtai tragedijų tragedija. Teko viską nuvalyti, važiuoti pirkti ingridientų, plakti kremą iš naujo ir pasimokyti, kad ant baltų kremų, ypač grietinėlės pagrindu padarytų, nereikia jokiais būdais berti spalvoto cukraus pabarstukų.

O trečia istorija tokia, kad gavau užsakymą iškepti senovinių bezė, o gal bėzė. Kažkas tokio, kad išorė trapi, o vidus ten toks tąsus, minkštas. Tai berods apie 20 kiaušinių sugadinau ir virš 1kg cukraus. Iš cukraus reikia virti sirupą, o tada tą sirupą pilti į baltymus. Tai kelis kartus sudeginau sirupą, kelis kartus jungiant sirupą su baltymais gavosi kažkoks skystalas. Nepavyko. Iškepiau kažkokius ten baltus morengiukus galų gale ir tiek.

Supratimas toks: jei gali kepti paprastą tortą – tai ir kepk! Per tiek bandymų atradau patį paprasčiausią ir visų bendrą skonį labiausiai atitinkantį receptą. Nors aš pati mėgstu šokoladinius, karamelinius tortus, dažniausiai valgantiesiems patinka lengvi, gaivūs, su vaisiais, tokie tirpstantys burnoje, kuriuos aš vadinu „pensininkų“ tortais. Paprastas, universalus receptas, kurį gali iškepti ir niekada nekepęs tortų žmogus.

Esmė tokia – vienam kiaušiniui 25g cukraus ir 25g miltų. Galite kepti mažesnį torčiuką, tada užteks trijų kiaušinių, o su 5 gausis klasikinė torto forma. Dar reikės penkiems kiaušiniams šaukštelio kepimo miltelių, nors sako, jei gerai išplaki kiaušinius ir persijoji miltus, tai net ir nebereikia. Dar nebandžiau, nes vis atrodo, kad kiaušinių aš iki galo gerai neišplaku.

Tarkim darot viską su 5 kiaušiniais. Tai trynius reikia išplakti su puse kiekio cukraus, o baltymus su kita puse, prieš tai įdėjus truputį druskos. Tada po šaukštą masių sumaišyti viena su kita ir įsijoti (kad būtų daugiau oro ir biskvitas gautųsi puresnis) miltus sumaišytus su kepimo milteliais. Ir taip po šaukštą maišant pasižaisti. Sviestu ištepti skardą ir į 180 laipsnių orkaitę apie 30 min. Viskas, terlionių dalis baigta.

IMG_1061

Jei gerai iškyla, visada perpjaunu į tris dalis.

Tada kremas, kuris yra paprasčiausias ir skaniausias be jokių želatinų. Tiesiog 500ml išplaktos grietinėlės ir 500g maskarponės, plius citrinos sulčių ir cukraus pudros (gaunasi apie 250ml), kad būtų nei rūgštu nei per saldu. Viskas. Ir galim dabar prisigalvoti, ko į tą kremą pridėti. Braškių, mėlynių, kitų uogų, konservuotų arba šviežių vaisių, riešutų, guminukų, cukatų. Aš darau du skirtingus sluoksnius ir būna labai gerai.

Biskvitus sulaistau, tam prireikia apie 300ml vandens su keliais šaukstais cukraus ir citrinų sultim, arba sunaudoju konservuotų vaisių sultys, kurias šiek tiek atskiedžiu su vandeniu.

Į formos rėmus (biskvitą būtina nuimti nuo apačios) ant lėkštės, kurioje jau ir bus patiekiamas tortas, dėti biskvitą, sulaistyti, tepti kremą, vėl dėti biskvitą, vėl sulaistyti, vėl kremą ir ant viršaus sulaistytą biskvitą, ant kurio užtepu kremą be jokių priedų. Ir į šaldytuvą. Kai sustingsta galima gražiai išpjauti ties šonais, nuimti formą ir puošti viršų. Aišku braškės nepalieka abejingų, bet tinka ir vyšnios, mėlynės, vynuogės.

IMG_1064

Man atrodo taip paprasta, bet kai dovanoji žmonėms, tai tuo pačiu ir nepaprasta, nes įdedi savo pastangų ir meilės, o žmonės visada tai įvertina! Vualia!

 

1 Patiko!
0 Nepatiko :(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *